Etykiety

czwartek, 4 grudnia 2014

Wigilijny chlebek

Hej :)
Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na chlebek. Możecie go zaserwować na Wigilijną wieczerze. Jest bardzo aromatyczny - jest naszpikowany ziołami. Znakomicie będzie pasował do ryby, barszczu czy sałatek. Serdecznie zapraszam! :)

Składniki:
1. 50 dag mąki pszennej typ 500
2. 300 ml ciepłej wody
3. 2 dag świeżych drożdży
4. 4 łyżki oliwy
5. łyżeczka soli i cukru
6. zioła prowansalskie, bazylia itp.

Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże, wodą, cukier i 2 łyżki mąki wymieszać w rondelku. Rozczyn przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu. Resztę przesiać, wymieszać z solą, oliwą i rozczynem. Ciasto wyrabiać ok 15 min - powinno mieć dość rzadką konsystencję. Rozłożyć na całej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić kilka wgnieceń palcami. Posypać ziołami i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wstawić ją do piekarnika na około 20 min i piec w temperaturze 200 stopni. Gotową ostudzić, pokroić. Smacznego :)






3 komentarze:

  1. takiego chlebka to nie jadłam :)

    _________________________________________
    Aż 6 moich stylizacji w jednym poście!
    OCEŃ NAJLEPSZĄ na
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie spróbowałabym takiego chlebka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm...Az mi tutaj do NL zapachnialo :) Pyszniutki musi byc!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)