Etykiety

piątek, 7 listopada 2014

Zapiekana karkówka z kapustą kiszoną i ziemniakami

Hej :)
Ostatnio majstruje coś z wyglądem bloga. Znudził mi się ten "stary" wygląd. Poczekam aż dobije do 100 tys wyświetleń i pokażę Wam co nowego wymyśliłam :)
A dzisiaj zapraszam na pyszny, sycący i błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Nie jednego amatora mięska może on zaskoczyć. Ale jestem pewna, że pozytywnie. Zapraszam na kruchą karkówkę, zapiekaną pod kapustą kiszoną. 

Składniki:
1. 6 - 7 plastrów karkówki
2. 5 cebul
3. około 800 g kwaszona kapusty
4. 10 ziemniaków
5. sól i pieprz
6. oliwa
7. przyprawa do ziemniaków

Przygotowanie:
Do zapiekanki będzie nam potrzebne naczynie żaroodporne. Na sam spód układamy cebulkę, pokrojoną wcześniej w kosteczkę. Karkówkę ( około 1 cm plastry ) solimy i pieprzymy. Układamy na cebuli. Przygotowujemy kapustę: należy jak najbardziej ją odcisnąć z nadmiaru soku. Następnie rozkładamy ją równomiernie na karkówce. Bierzemy się za ziemniaki: obieramy je, kroimy w talarki i wrzucamy do miseczki. Dodajemy przyprawę do ziemniaków i 4 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kapustę. Zamykamy wieczko naczynia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 1godz 40 min , w temperaturze 190 stopni. Na ostatnie 10 min można zdjąć wieczko, wtedy ziemniaki się ładnie zarumienią. Smacznego! :)



                                            Rozgrzewający obiad na jesienne chłody :)

4 komentarze:

  1. Mm pyszności


    _________________
    A u mnie ?
    Ja i moj wywiad w Avanti!
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Niestety od paru dni mój mężczyzna jest na diecie także przez jakiś czas tego typu obiadki nie są wskazane ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. takim obiadem bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)