Etykiety

niedziela, 21 grudnia 2014

Pierniki

Hej :)
Dzisiaj przepis na pierniczki. Znalazłam go kiedyś gdzieś w internecie, troszkę go zmodyfikowałam. Dlaczego warto zrobić pierniczki z tego przepisu? Bo są grube, puszyste i miękkie. Nie zrobią się "twardymi podeszwami". No i najważniejsze, można je nawet zrobić w Wigilię. Nie potrzebują czasu na leżakowanie. Serdecznie polecam!

Składniki:
1. 400 g mąki pszennej
2. 2 jajka
3. 130 g cukru pudru
4. 4 duże łyżki miodu
5. łyżka przyprawy do piernika
6. 1 łyż kakao
7. 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Banalne, mieszamy wszystkie składniki razem. Ciasto powinno być elastyczne. Gdy się zbytnio klei do rąk, można podsypać mąką. Wycinamy pierniczki i pieczemy je w 180 stopniach około 10 min. jak ostygną, można dekorować :)

5 komentarzy:

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)