Hej :)
Może ktoś jeszcze potrzebuje przepisu na uszka z grzybami? :) Ja swoje wczoraj zrobiłam. Przepis mamusi, najlepszy :) Zapraszam serdecznie!
Składniki:
1. kg mąki pszennej
2. jajko
3. ciepła woda
4. sól i pieprz
do farszu:
1. mieszanka grzybów leśnych ( 400g)
2. 2 cebule
3. łyżka masła
Przygotowanie:
Robimy ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy dziurkę i wbijamy całe jajko. Solimy. Dodajemy tyle ciepłej wody, by powstało elastyczne ciasto ( ciężko powiedzieć ile, tyle żeby ciasto się odklejało od rąk). Gotowe dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na płaty około 4 mm. Farsz: Grzybki wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż zmiękną. Następnie je odsączamy z nadmiary wody i siekamy na drobną kostkę. Cebulkę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na maśle aż się zeszkli.Grzybki mieszamy z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wykrawamy kółka ( np szklanką) z rozwałkowanego ciasta. Układamy około łyżeczkę farszu i zalepiamy rogi tak jak na pierogi. Następnie "boczki" pierogów zlepiamy ze sobą i powstają uszka. Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od momentu wypłynięcia około 5 min. Podawać z barszczem o okrasą z cebulki. Smacznego :)
Moje są jeszcze łyse, jutro je podam z czerwonym barszczem :) Czekają na swoją kolej :)
ja niedawno skończyłam pierogi z kapustka i grzybami :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę! :)
U mnie też na stole pojawią się uszka:) Wybrałam wersję z pieczarkami i kapustą z racji braku suszonych grzybów.
OdpowiedzUsuńWażne ze będą uszka ;)
UsuńUwielbiam uszka! Czekam na nie praktycznie cały rok xd najlepsza potrawa ever! :)
OdpowiedzUsuńCudownych świąt!
OdpowiedzUsuńMarylko Tobie też wesołych świąt ;))
Usuńobowiązkowa pozycja do barszczu :)
OdpowiedzUsuń