Etykiety

wtorek, 28 października 2014

Ciasto francuskie ze śliwkami

Hej :)
Co robicie w jesienne, długie wieczory? Ja uwielbiam czytać książki. Kubek kakao czy ulubionej herbaty i mnie nie ma :) A co do tego kubka można by było przegryźć? Może ciastko nadziane pyszną śliwką i posypane prażonymi migdałami? Zapraszam!

Składniki:
1. opakowanie ciasta francuskiego
2. kilka śliwek
3. garść migdałów w płatkach
4. jajko

Przygotowanie:
Ciasto delikatnie rozwijamy i kroimy w kwadraty ( z jednego opakowania wyjdzie około 12 sztuk ). Każdy kwadracik nacinamy z jednej strony w paski. Na stronę nie pociętą nakładamy pokrojone w kawałki śliwki i zawijamy paski do brzegu ( prawie tak samo jak zalepianie pieroga). Należy dokładnie zalepić rogi, żeby ciasto się nie odkleiło podczas pieczenia. Na koniec smarujemy ciasteczka rozkłóconym  jajkiem i posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 min. Aż się zarumienią :)
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. mmmmmmmmmmmm podziel się!!! :)

    ___________________
    fashionblogger,styling&makeup
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj kusisz tymi smakolykami, kusisz Paulinko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak apetycznie wygląda, skusiłabym się na takie ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam desery z ciastem francuskim w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szybko i pysznie :) ciasto francuskie zawsze się wtedy sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne i jak smakowicie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)