Etykiety

sobota, 6 kwietnia 2013

Gulasz węgierski po mojemu :)

Hej :)
Dzisiaj prezentuje Wam jeden z moich ulubionych obiadów - gulasz węgierski.
Prosty w wykonaniu a smakuje wyśmienicie:)

Składniki:
1. mięso schabowe
2. śmietana
3. groszek
4. liście laurowe
5. pieprz i sól
6. ziemniaki
7. jajko
8. cebula
9. marchewka
10. por
11. majonez
12. kostki rosołowe

Przygotowanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy z każdej strony na "biało". Po czym zalewamy 3 szklankami wody i wrzucamy kostki rosołowe. Dusimy mięso w bulionie. Można dodać listki laurowe i pieprz. Po około 20 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i odcedzony groszek. Dusimy. Jak mięso będzie miękkie to zabielamy wywar śmietaną. Smażymy placki ziemniaczane, większe.

Surówka:
Starkuj marchewkę na dużych oczkach, pora pokrój. Wymieszaj i dodaj majonez. Dopraw solą i pieprzem i gotowe!:)


Smacznego!
P.

17 komentarzy:

  1. Tą surówkę robię nieraz jest pyszna :)
    ale ten gulasz mnie bardzo zaciekawił! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przesmacznie!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam wcześniej gulaszu. Może dlatego, że raczej unikam niezbadanych nowości kulinarnych w przeciwieństwie do mojego chłopaka;p On zjadłby to w dwie minuty! ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, wygląda pysznie! muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ja lubię placek po węgiersku:)pracochłonny, ale pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie obiad zamawiam jesli jestem gdzie w polskiej restauracji
    pychota,ale strasznie duzo czasu w kuchni schodzi
    I placki ziemniaczane lubia mi nie wyjsc tzn usmazone na zewnatrz a w srodku surowe....
    x x x

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)