Etykiety

wtorek, 23 kwietnia 2013

Gołąbki mojej mamy

Dzisiaj zdradzę Wam nasz sekret, jak zrobić najpyszniejsze pod słońcem gołąbki. Są aromatyczne, delikatne i same się rozpuszczają w ustach :) Wbrew pozorom nie są trudne w wykonaniu. Zaczynamy:

Składniki:
1. kg mięsa z łopatki 
2. 2 cebule
3. 1 torebka ryżu
4. pieprz i sól
5. kapusta
6. łyżka mąki
7. śmietana 18%
8. przecier pomidorowy

Przygotowanie:
Mięso zmielić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ugotowany ryż. Przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Do dużego garnka wlać wodę i do gotującej się włożyć kapustę ( wyciąć głąba). Gotować aż liście będą miękkie. Rozdzielić i ostudzić je. Nakładać farsz na liście i formować gołąbki. W garnku zagotować wodę z przyprawami i układać gołąbki. Gotować tak około godziny. Teraz robimy sos : przecier pomidorowy mieszamy z 2 szklankami wody, dodajemy łyżkę mąki i zabielamy śmietaną ( na oko jak kto lubi). Polać gotowe gołąbki przygotowanym sosem. Gotowe!:)
Pozdrawiam
P.  :)



Lubicie gołąbki ? :)


15 komentarzy:

  1. mmm.. uwielbiam gołąbki *.*

    zapraszam do mnie na gnocchi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A za mną tak gołąbki chodzą... tylko robić mi się nie chce;p

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dawno nie jadałam gołąbków:) wyglądają mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osz kurczę, ale mi zrobiłaś smaka!! :(

    OdpowiedzUsuń
  5. ja uwielbiam gołąbki, moja babcia robi przepyszne! pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja nie pamiętam kiedy jadłam gołąbki? czas na nie...

    OdpowiedzUsuń
  7. alez bym zjadla... nigdy sie nie odwazylam ich zrobic, a zawsze chcialam!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. gołąbki lubię ale tylko gdy są dobrze zrobione i jestem na etapie poszukiwań idealnego przepisu:P

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiałam takie gołąbki, zwłaszcza z dodatkiem ketchupu, do czasu kiedy nie przestałam jeść mięsa... ale te z kaszą też są w miaarę dobre ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. jeny jak ja kocham gołąbki ^^ dawno ich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)