Etykiety

piątek, 30 maja 2014

Łosoś w pomarańczach

Hej :)
No i u mnie na blogu przyszła pora na danie z udziałem łososia. Przyznam się, że robiłam go pierwszy raz i powiem nieskromnie, że wyszedł mi obłędnie! Przeczesując internet w poszukiwaniu przepisów na łososia zawsze trafiałam na cytrynę. 
A ja chciałam coś innego zrobić. Inaczej :) No i padło na to co znalazłam w lodówce. 
A mianowicie pomarańczkę. I wyszło pyszne i bardzo zdrowe danie. Idealne na kolację. 
Zapraszam!

Składniki:
1. filet z łososia
2. 2 plastry pomarańczy
3. łyżka masła
4. sól i pieprz
5. folia aluminiowa

Przygotowanie:
Łososia układamy na folii. Solimy i pieprzymy. Układamy kawałki masła i na to plasterki pomarańczy. Folię delikatnie zawijamy i zaciskamy tak, aby powstały szczelne kieszonki. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30 min. Po tym czasie należy go wyjąć. Przy odwijaniu folii uważajcie! Masło może Was poparzyć. Rybka gotowa :)






17 komentarzy:

  1. Na pewno spróbuję zrobić, bo mój ukochany uwielbia łososia... tylko zastanawiam czy dałoby się w wolnowarze to zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula, nawet nie wiesz jak kocham łososia!

    OdpowiedzUsuń
  3. też lubię łososia, ale mi nawet z cytrynką niezbyt smakuje:) ale wygląda pysznie :*

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis:) rzadko kiedy łączę mięso/rybę i owoce.

    OdpowiedzUsuń
  5. łosoś wygląda wspaniale i aż nabrałam na niego ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmniam.. narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Siedzę teraz w pracy i przez Twój post robię się coraz bardziej głodna :p

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie. Zrobię takiego łososia niebawem.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łosoś to chyba nasza ulubiona ryba - jedna z najbardziej tłustych a jednocześnie jedna z najzdrowszych! <3
    A z połączeniem pomarańczy - pycha!
    Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie połączenia, wygląda pysznie rybka. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)