Etykiety

sobota, 10 maja 2014

Schabowe w sosie pieczarkowym

Hej :)
Dzisiaj na tapecie pomysł na szybki niedzielny obiad dla całej rodziny. Kotlety schabowe są baaardzo popularne i nudne. Ale dzięki połączeniu z sosem pieczarkowym zyskują swoje drugie życie. Warto spróbować. Polecam :)

Składniki:
1. kotlety schabowe
2. 4 garście pieczarek
3. 2 cebule
4. śmietana 30 %
5. łyżeczka mąki

Przygotowanie:
Kotlety rozbijamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej a następnie smażymy na złoty kolor. Robimy sos: pieczarki obieramy, kroimy na plasterki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody ( około 8 min). Cebulę kroimy w piórka, łączymy z pieczarkami ( odsączonymi ) i podsmażamy razem na patelni. W kubeczku łączymy około 100 ml śmietany i łyżeczkę mąki. Wlewamy na patelnie i mieszamy, aż sos nam zgęstnieje. Gotowe kotlety polewamy tak przygotowanym sosem. Podajemy z ziemniakami i sałatą. Danie gotowe! Smacznego :)



                                                                   Udanej niedzieli :)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam sos pieczarkowy, według Twojego przepisu wydaje się taki prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhmmmm a miałam nie jeść kolacji... i teraz muszę pobuszować po lodówce :P

    OdpowiedzUsuń
  3. aż mi ślinka pociekła...Świetny,prosty przepis.Takie lubię najbardziej.
    pozdrawiam,a u mnie dziś zdrowe ciastka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio mnie nosi na pieczarki ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny obiad na niedzielę :) Uwielbiam proste i szybkie przepisy!
    http://plotkarra.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)