Etykiety

środa, 6 marca 2013

Canelloni

Hej!:)

Dzisiaj Wam prezentuje przepis na przepyszne canelloni :)
Bardzo szybko się je robi i smakuje obłędnie.

Składniki:
1. 1kg zmielonej łopatki
2. puszka groszku
3. opakowanie makaronu do canelloni
4. 3 ząbki czosnku
5. sos bądź słoiczek przecieru pomidorowego
6. bazylia i oregano
7. ser żółty

Na sos beszamelowy:

1/4 kostki masła
3 łyżki mąki
szklanka mleka
sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron obgotowujemy w osolonej wodzie ( około 5 min) żeby lekko zmiękł. Przygotowujemy farsz : czosnek kroimy w drobną kosteczke i podsmażamy na oleju. Na to wrzucamy mięso i smażymy. Jak zmieni kolor ( bedzie usmażone) to dodajemy groszek i przecier. Mieszamy i dusimy 10 min. Dodajemy zioła.
Makaron - canelloni nadziewamy farszem i układamy szeregowo w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos beszamelowy: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąke i ciagle mieszamy. Jak nie będzie grudek to wtedy dodajemy mleko i dalej gotujemy na malutkim ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe:) Nasze nadziane rurki zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika na 15 min. Następnie wyciągamy naczynie, na górę posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy na 10 min do piekarnika już bez przykrywki ( ser się ładnie rozpuści i połączy z sosem).
I gotowe! :)

Smacznego!
P.










13 komentarzy:

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)