Etykiety

czwartek, 15 stycznia 2015

Zapiekane piersi z kurczaka pod pierzynką z majonezu.

Hej :)
Dzisiaj pomysł na danie na ciepło. Można przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko wstawić do piekarnika. Piersi z kurczaka nadziewane serem żółtym i czosnkiem. Pod pierzynka z cebulki i majonezu. Palce lizać! :) Zapraszam 

Składniki:
1. pierś z kurczaka ( połówka=jedna porcja)
2. 3 ząbki czosnku
3. kawałek sera żółtego w kawałku
4. majozez
5. sól i pieprz
6. duża cebula

Przygotowanie:
Piersi myjemy, osuszamy i kroimy na połówki ( pół piersi). Robimy w niej kieszonkę ( nacinamy ostrym nożem środek ). Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno. Nadziewamy pierś czosnkiem i wkładamy jeden kawałek sera żółtego ( pasek). Tak nadzianą pierś posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Posypujemy nią pierś. Na cebulkę wykładamy majonez ( około 3 łyżek na jedną pierś ). Na koniec możemy posypać kilkoma garściami sera żółtego startego. Tak przygotowane piersi wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę czasu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego :)





Dziwne połączenie ale efekt wspaniały :)

6 komentarzy:

  1. wszystko co zapiekane to ja kocham!

    OdpowiedzUsuń
  2. że też ja dopiero teraz kliknęłam w Twój podpis w wizazu! Będę zaglądać i korzystać i gotować dla Tż!! Cieszę się :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! Robiłam karkówkę pod majonezem ale piersi z kurczaka jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny obiad :) i zawsze to coś innego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)