Hej :)
Dzisiaj pomysł na danie na ciepło. Można przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko wstawić do piekarnika. Piersi z kurczaka nadziewane serem żółtym i czosnkiem. Pod pierzynka z cebulki i majonezu. Palce lizać! :) Zapraszam
Składniki:
1. pierś z kurczaka ( połówka=jedna porcja)
2. 3 ząbki czosnku
3. kawałek sera żółtego w kawałku
4. majozez
5. sól i pieprz
6. duża cebula
Przygotowanie:
Piersi myjemy, osuszamy i kroimy na połówki ( pół piersi). Robimy w niej kieszonkę ( nacinamy ostrym nożem środek ). Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno. Nadziewamy pierś czosnkiem i wkładamy jeden kawałek sera żółtego ( pasek). Tak nadzianą pierś posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Posypujemy nią pierś. Na cebulkę wykładamy majonez ( około 3 łyżek na jedną pierś ). Na koniec możemy posypać kilkoma garściami sera żółtego startego. Tak przygotowane piersi wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę czasu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego :)
Dziwne połączenie ale efekt wspaniały :)
Mmmm... wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńwszystko co zapiekane to ja kocham!
OdpowiedzUsuńże też ja dopiero teraz kliknęłam w Twój podpis w wizazu! Będę zaglądać i korzystać i gotować dla Tż!! Cieszę się :D
OdpowiedzUsuńPyszne! Robiłam karkówkę pod majonezem ale piersi z kurczaka jeszcze nie.
OdpowiedzUsuńpyszny obiad :) i zawsze to coś innego :)
OdpowiedzUsuń