Etykiety

środa, 2 kwietnia 2014

Calzone - najprostsza wersja dla smakoszy

Hej, u Was też zawitała na "amen" wiosna? 
U mnie właśnie termometr wskazuje 23 stopnie :D
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na calzone. Bardzo proste ciasto z nadzieniem, zapiekane w piekarniku. Nie wiem jak Wy, ale będąc w Polsce zawsze staram się zachaczyć do Sphinks'a . Oni podają tam pyszne, chrupiące bułeczki. Bardzo podobne smakiem do chlebka pita. 
I te calzone mi to przypomina właśnie :)
Chociaż wygląda jak wielki pieróg. Pyszny pieróg! :)

Składniki:
1. na farsz : pierś z kurczaka, brokuł, ser żółty w plastrach, keczup
2. na ciasto: 1/2 szklanki mleka, 60 dag mąki tortowej, jajko, 4 dag drożdży, 1/2 kostki margaryny, sól i cukier
3. oliwa i świeża bazylia

Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę lub w paski. Podsmażamy na złoto na patelni i dodajemy brokuła pokrojonego w różyczki. Smażymy chwilkę. Robimy ciasto: wszystkie składniki mieszamy razem, ugniatamy zwarte ciasto. Dzielimy na na mniejsze kulki i każda rozwałkowujemy. Smarujemy keczupem i nakładamy farsz. Na niego plasterki sera żółtego. Zalepiamy rogi ciasta tak jak przy robieniu pierogów. Na koniec układamy je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą i posypujemy świeżą bazylią. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 min. 








Pozdrawiam wiosennie :)

23 komentarze:

  1. Planuję je zrobić! Ale w wersji na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, a że lubimy pierogi to i pewnie na podobny się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. MNIAM! ja wolę z mielonym CHYBA bo tak ejszcze nie jadłam. a jest brokułek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwszy raz robiłam, nastepne beda z mielonym ;D

      Usuń
  4. Bardzo lubię zapiekane pierogi :) Przepis na ciasto jest prosty, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię wszystkie pierogi, ale te zapiekane wiodą prym. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany, a wiesz ze ja nigdy w zyciu kalzone nie robilam? az wstyd sie przyznac....

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadłam zaproszona na pieroga i częstuję się, bo wygląda pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. małe pyszności!:) chce taką:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam je robić, choć mam ciut inny przepis!
    Ale jest boskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Porywam jednego!!! yyy...albo dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj zjadłoby się, zjadło, nadzienie pyszne, a pieróg pierwsza klasa :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie pysznosci:) i w srodku moje ulubione mięsko :*

    OdpowiedzUsuń
  13. wydaje sie proste do zrobienia..I pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)