Etykiety

niedziela, 30 marca 2014

Pałki z kurczaka z mozzarellą i bazylią

Hej :)
Wiosna w pełni i sezon grillowy się powoli zbliża. Ja uwielbiam grilowanego kurczaka, ale póki co wymyśliłam jak zrobić podobnego w tradycyjny sposób w kuchni w piekarniku. Dodałam świeże listki bazylii, mozzarellę, kilka przypraw i wyszły pałki palce lizać! 
Zapraszam :)

Składniki:
1. pałki z kurczaka ( na porcję dla dwóch osób spokojnie wystarczą 4 )
2.  5 ziemniaków
3. 2 cebule
4. oliwa
5. mozzarella
6. kilka listków bazylii
7. przyprawy : papryka węgierka, przyprawa ognista do grilla, przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:
Pałki myjemy, osuszamy i dokładnie mieszamy z przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby się zamarynowały. Ziemniaki obieramy i kroimy na cienki talarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pałki po zamarynowaniu wrzucamy na blachę razem z ziemniakami i cebulką. Dodajemy oliwy ( kilka łyżeczek) i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę czasu. 15 min przed upływem czasu układamy na kurczaku pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekamy aż się rozpuści. Obiad gotowy! :)






Skórka jest bardzo chrupiąca i mega ciągnąca za sprawa mozzarelli. 
Palce lizać ! :)

9 komentarzy:

  1. mmm wyglada smakowicie <3

    życzę miłego dnia ;*
    www.nataliamajmonroe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. to jest coś dla mnie, uwielbiam!

    makaron, brokuł, feta... czyszczenie lodówki czyli zapiekanka! :) zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się dodatek mozzarelli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedną pałeczkę porywam albo dwie, z surówką pysznie się prezentuje. Obiad pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)