Etykiety

poniedziałek, 20 maja 2013

Nadziewane ślimaki :)

Hej :)
Dzisiaj przepis z cyklu ciasto francuskie :) Chyba zrobię oddzielną zakładkę na nie ;D
Poniżej sposób na pyszne ślimaczki. Kilka minut i gotowe. Do dzieła!

Składniki:
1. opakowanie ciasta francuskiego
2. pół kg pieczarek
3. kawałek sera żółtego
4. 2 duże cebule
5. pieprz i sól
6. łyż masła
7. jajko

Przygotowanie:
Pieczarki i cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy na patelni na 1 łyżeczce masła. Ciasto rozwałkujemy delikatnie. Farsz odsączamy i nakładamy na ciasto. Posypujemy starkowanym serem. Ciasto z  takim farszem zawijamy jak roladę. Kroimy na paski około 2 cm. Układamy na papierze do pieczenia. Powstałe ślimaki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 20 min w temp 180 stopni. Gotowe! Podawać z keczupem. 









Smacznego!
:)

16 komentarzy:

  1. ale bym zjadła, o mamuniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa fantastyczne danie! jako, że KOCHAM pieczarki muszę cos takiego koniecznie wyczarować, rewelacja, pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytając tytuł myślałam, że chodzi o prawdziwe ślimaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm jakie to musi być pyszne... mniam mniam!

    zapraszam na rozdanie!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię to :D Ja robię z parówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. spodziewałam się winniczków a tu taka niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować ten przepis. Mam nadzieję że wyjdą mi tak piękne jak Tobie. Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. prawie jak różyczki:) świetna przekąska do piwka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ślimaczki. Są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł!! a ja uwielbiam ciasto francuskie :) jadłabym!! i zjem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)