Etykiety

niedziela, 24 maja 2015

Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej

Witam się w ten piękny, leniwy niedzielny dzień. 
Też macie ochotę leniuchować cały dzień? :) 
Ja tak i zamierzam z tego pomysłu skrupulatnie skorzystać! :) Ale zanim wrócę do czytania książki chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na pyszny, niedzielny obiadek. 
Gwarantuję, że jeżeli go zrobicie to nie pożałujecie. Każdy "obdarowany" takim obiadem będzie zadowolony! A przepis nie jest jakiś wyszukany czy drogi. 
Oczywiście każdy będzie w stanie go odtworzyć! 
Zapraszam :)


Składniki:
1. pierś z kurczaka * 2
2. szynka parmeńska- około 350 g
3. ser pleśniowy - około 150 g
4. czosnek - 3 ząbki
5. cebula - 2 sztuki
6. śmietana słodka - około 300 ml
7.  białe wino
8. ziemniaki - około 1 kg
9. masło - kostka
10. pęczek koperku
11. sól i pieprz
12. szczypta tymianku
13. 750 g mrożonego groszku
14. szczypta cukru
15. papier do pieczenia

Przygotowanie:

Roladki :

Kurczaka rozcinamy po szerokości na "kotlety". Rozbijamy cienko, zwłaszcza przy brzegach. Gotowe kotlety pieprzymy, solimy, nacieramy czosnkiem ( przetartym przez praskę ) wymieszanym z tymiankiem. Tak doprawiane kotlety zawijamy w roladki. Na desce rozkładamy szynkę parmeńską. Tak aby jeden plaster zachodził na drugi. Owijamy roladki. Gotowe roladki zawijamy w papier do pieczenia ( tak jak cukierki ). Obsmażamy je na mocno rozgrzanej patelni. Następnie układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika ( około 20 min. w temp. 170 stopni ). Gotowe roladki polewamy sosem ( przepis poniżej ).

Sos:

Cebulę smażę na maśle, aż zmięknie. Dodaję odrobiny czosnku i soli. Dolewam szklankę białego wina. Jak wino mocno się zredukuje to wtedy dodaję śmietankę. Gotuję na małym ogniu i dodaję ser pleśniowy. Ciągle mieszam aż się ser rozpuści i sos zgęstnieje. Gotowe.

Ziemniaki:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Podawać przekrojone na pół i polane emulsją ( 150 ml wrzątku + 100 g masła + koperek )

Pure z groszku:

Wrzucić do garnka groszek. Gotować aż zmięknie. W razie  potrzeby dodać wody. Gotowy zblendować.






                                         Smacznie wygląda a jeszcze lepiej smakuje ! :)


7 komentarzy:

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)