Etykiety

niedziela, 24 maja 2015

Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej

Witam się w ten piękny, leniwy niedzielny dzień. 
Też macie ochotę leniuchować cały dzień? :) 
Ja tak i zamierzam z tego pomysłu skrupulatnie skorzystać! :) Ale zanim wrócę do czytania książki chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na pyszny, niedzielny obiadek. 
Gwarantuję, że jeżeli go zrobicie to nie pożałujecie. Każdy "obdarowany" takim obiadem będzie zadowolony! A przepis nie jest jakiś wyszukany czy drogi. 
Oczywiście każdy będzie w stanie go odtworzyć! 
Zapraszam :)


Składniki:
1. pierś z kurczaka * 2
2. szynka parmeńska- około 350 g
3. ser pleśniowy - około 150 g
4. czosnek - 3 ząbki
5. cebula - 2 sztuki
6. śmietana słodka - około 300 ml
7.  białe wino
8. ziemniaki - około 1 kg
9. masło - kostka
10. pęczek koperku
11. sól i pieprz
12. szczypta tymianku
13. 750 g mrożonego groszku
14. szczypta cukru
15. papier do pieczenia

Przygotowanie:

Roladki :

Kurczaka rozcinamy po szerokości na "kotlety". Rozbijamy cienko, zwłaszcza przy brzegach. Gotowe kotlety pieprzymy, solimy, nacieramy czosnkiem ( przetartym przez praskę ) wymieszanym z tymiankiem. Tak doprawiane kotlety zawijamy w roladki. Na desce rozkładamy szynkę parmeńską. Tak aby jeden plaster zachodził na drugi. Owijamy roladki. Gotowe roladki zawijamy w papier do pieczenia ( tak jak cukierki ). Obsmażamy je na mocno rozgrzanej patelni. Następnie układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika ( około 20 min. w temp. 170 stopni ). Gotowe roladki polewamy sosem ( przepis poniżej ).

Sos:

Cebulę smażę na maśle, aż zmięknie. Dodaję odrobiny czosnku i soli. Dolewam szklankę białego wina. Jak wino mocno się zredukuje to wtedy dodaję śmietankę. Gotuję na małym ogniu i dodaję ser pleśniowy. Ciągle mieszam aż się ser rozpuści i sos zgęstnieje. Gotowe.

Ziemniaki:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Podawać przekrojone na pół i polane emulsją ( 150 ml wrzątku + 100 g masła + koperek )

Pure z groszku:

Wrzucić do garnka groszek. Gotować aż zmięknie. W razie  potrzeby dodać wody. Gotowy zblendować.






                                         Smacznie wygląda a jeszcze lepiej smakuje ! :)


8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Love your outfit. You look amazing.

    http://www.cocobagsaleonline.com

    OdpowiedzUsuń
  3. sorry I helped to establish the link.
    your website is very good and this article is very useful.
    good luck and always success for your blogging.

    OBAT SAKIT KEPALA SEBELAH

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)