Etykiety

wtorek, 23 września 2014

Schab zapiekany w śmietanie z porami

Hej :)
Dzisiaj coś "większego". Schab zapiekany w śmietanie, z porami i szczypiorkiem. Schab jest mięciutki, rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że ten przepis jest dobrym pomysłem na rodzinny obiad. Czy to niedzielny czy zwyczajny dla swojej rodziny. Polecam :)

Składniki:
1. 4 kotlety schabowe
2. 3 pory
3. śmietana 30%  350 ml
4. szczypiorek
5. sól i pieprz
6. łyżka masła

Przygotowanie:
Schab delikatnie rozbijamy, pieprzymy i solimy. Układamy na dnie ( wcześniej posmarowanego masłem) dna naczynia żaroodpornego. Pora obieramy z zew. warstwy i kroimy w piórka. Układamy na naszych schabowych. Następnie zalewamy wszystko śmietanką. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godzinę czasu. Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem. Gotowe:)




6 komentarzy:

  1. mmmmmmm pyszności


    __________________
    a u mnie?
    MacDonals chips w stylizacji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na smakowite danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha! :) takie zapiekanki często u mnie goszczą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim wykonaniu jeszcze schabu nie przyrządzałam - ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki schab przypadłby do gustu mojemu facetowi ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)