Etykiety

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Rolada ze szpinaku i łososia

Hej :)
Będąc w odwiedzinach u dobrej koleżanki, miałam zaszczyt spróbować tej rolady. Jak dla mnie niebo w gębie! Jest puszysta, kolorowa i zaskakująca w połączonych smakach. Nie zdziwi Was, że wzięłam przepis i zrobiłam to cudo w swoim zaciszu domowym. 
Polecam serdecznie każdemu! Prosta w wykonaniu a jaka efektowna :) 
Zapraszam serdecznie! :)

Składniki:
1. 500 g mrożonego szpinaku ( ja miałam "brykiet")
2. 400g serka śmietankowego
3. 4 jajka
4. opakowanie łososia wędzonego w plastrach
5. 4 ząbki czosnku
6. szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Zaczynamy nasze dzieło: Szpinak rozmrażamy na głębokiej patelni. Dodajemy do powstałej "ciapki" sól, pieprz, posiekany czosnek i gałkę. Odstawiam z ognia. Jak ostygnie to dodaje do niego żółtka. Teraz ubijamy białka z solą, aż powstanie sztywna piana. Gotowe ubite białka dodaje do masy i wszystko delikatnie mieszam. Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Wykładam na nią naszą masę. Delikatnie rozprowadzam ją równo po całej powierzchni blachy. Piekę około 25 min w 180 stopniach. Gotową odstawiam do ostygnięcia. Krok drugi: serek mieszam z solą i pieprzem. Smaruję nim ostudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż boku układam pokrojone plastry łososia. No i na koniec : gotowe "ciasto" zwijamy tak jak zwyczajną roladę. Owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy pokrojoną w plastry ( około 2 cm).
 Palce lizać ! :)





16 komentarzy:

  1. Wygląda zachwycająco Zdecydowanie moje ulubione smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja znajoma to robila i super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach za długo się do niej zbieram :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda. Zrobię ją niebawem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak się cieszę że tu trafiłam! coś mi się wydaje, że przepis na roladę wypróbuję już w sobotę! pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje serdecznie i zapraszam czesciej :)

      Usuń
  6. A ja kiedys robilam identyczne tylko zamiast szpinaku dawalam placki tortlli :) tez pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robię ją czasem tylko ja daję całą warstwę łososia, pycha!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow ale świetny pomysł na kolacje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)