Etykiety

piątek, 27 czerwca 2014

Pizza z serem feta i kurczakiem

Hej :)
Ostatnio troszkę zaniedbałam bloga. Ale czas tak szybko leci, że nie miałam kiedy tu zajrzeć nawet. W tygodniu cały praktycznie dzień jestem w pracy. Jak przyjdzie week to nie wiem w co ręce włożyć :) Też tak macie czasami ? Doba jest stanowczo za krótka o te parę godzin. W ostatni weekend pojechaliśmy do naszych przyjaciół do Belgii. A że mieszkają przy granicy z Francją to wybraliśmy się też do Francji. Pojechaliśmy na cudowne, opalowe wybrzeże. Powiem szczerze, że widoczki całkiem całkiem :) Nawet udało nam się dojrzeć Anglię zza kanału La Manche :)

A dzisiaj podaje Wam mój ulubiony przepis z cyklu : z czym dzisiaj pizza? ;D
Dla odmiany z serem feta i kurczakiem. Niebo w gębie! :)

Składniki:
1. na ciasto: 0,5 km mąki, 10 dag drożdży, szczypta soli i cukru, 3 łyżki oleju, szklanka wody
2. farsz : ser feta, pierś z kurczaka, czerwona papryka, oliwki, cebula, ser żółty

Przygotowanie:
Robimy ciasto: drożdże mieszamy z ciepłą wodą, aż się rozpuszczą. Dodajemy cukier, sól i mąkę. Tyle by powstał rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Jak rozczyn podrośnie to dodajemy olej i resztę mąki. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy i układamy na papierze do pieczenia bądź blaszce do pizzy. Kurczaka kroimy w paseczki i smażymy na złoty kolor. Paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Układamy składniki na cieście i posypujemy serem feta (w kostkach). Na koniec kilka garści startego sera żółtego. Pizze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 min. Pizza gotowa! :D 



Ja uwielbiam ją z majonezem :)
 

6 komentarzy:

  1. Wciąż szukam przepisu na idealne ciasto do pizzy, więc na pewno wypróbuję Twój ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie wygląda, zapisuję przepis na ciasto bo wyszło pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smaka narobi,łaś :)))) i do tego z moim ulubionym mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kurczaka na pizzy.. najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na jaką średnicę rozwałkowac ciasto aby nie było za cienkie ? na ile porcji starczy przepis ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)