Etykiety

piątek, 17 stycznia 2014

Kurczak z migdałami - pierwsze podejście do kuchni azjatyckiej :)

Hej :)
Dzisiaj pierwszy raz skorzystałam z książki kucharskiej, którą dostałam na święta. Kuchnia azjatycka. Pierwsze myśli - to będzie zbyt skomplikowane! Ale, nic bardziej mylnego! :) Okazuje się, że przepisy są proste i bardzo zachęcające do wykorzystania. Dzisiaj serwuje pysznego kurczaka z chrupiącymi prażonymi migdałami. Ja podałam go z makaronem sojowym i brokułami. Kto jak lubi :)

P.S. Dzięki Ola ! :*


Trochę zmieniłam składniki - był seler naciowy a jest por i czerwona cebula.

Składniki:
1. pierś z kurczaka
2. 5 łyżek sosu sojowego
3. 3 łyżki mąki kukurydzianej
4. imbir - około 3 cm korzenia
5. duży por
6. 2 czerwone cebule
7. garść migdałów w płatkach
8. olej - 3 łyżki
9. pędy bambusa


Przygotowanie:
Piersi umyć i pokroić w paseczki. Migdały uprażyć na teflonowej patelni i odstawić do wystygnięcia. Z mąki kukurydzianej i sosu sojowego zrobić sos. Obtoczyć w nim kurczaka i odstawić na 10 min. Następnie podgrzać olej i podsmażać w nim kurczaka około 10 min. Doprawić imbirem. Wrzucić na patelnię bambusa. Pora i cebulę pokroić w talarki. Wrzucić do kurczaka i smażyć razem około 10 min. Posypać migdałami i podlać troszkę sosem sojowym. Danie gotowe! :)





 Lubicie chińskie specjały? :)

8 komentarzy:

  1. chłopiec w pasiastej piżamie chce zobaczyć i malowany welon też sobie zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się że się podobał :) Obejrzę na pewno tylko nie wiem kiedy bo mam koło 100 pozycji do zobaczenia a czasu nie tak wiele.. ;p

      Usuń
  2. oj zjadłabym:))) no, no ja też myślałam ,że to trudne, a uwielbiam kuchnię azjatycką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle przepysznie :) Zapiszę sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)