Etykiety

wtorek, 30 lipca 2013

Kwiatki z jajek na śniadanie

Hej:)
Dawno nie było tu pomysłów na śniadania. Więc szybko to nadrabiam! :) Dzisiaj prezentuje Wam kwiatki z jajek. Spokojnie, są jak najbardziej jadalne :) Zrobiłam je z obręczy trzech kolorów papryki i jajek. Zaczynamy:

Składniki ( na 1 porcję) :
1. 3 jajka
2. 3 papryki ( zielona, czerwona i żółta) - jak największe
4. pietruszka do dekoracji
5. pomidor
6. sól i pieprz

Przygotowanie:
Paprykę kroimy tak, żeby otrzymać pierścienie. Im większy tym większy będzie kwiatek. Układamy je na rozgrzanej patelni, po chwili wbijamy delikatnie do środka jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Jak się zetnie to przekładamy delikatnie je na drugą stronę. Jajko może nam się troszkę wylać poza ramkę, ale to nic, można to odciąć nożem :). Podajemy posypane pietruszką lub szczypiorkiem i pomidorkiem. Śniadanie ślicznie się prezentuję i jest pyszne!:)






Chciałybyście dostać takie śniadanie do łóżka ? :)

niedziela, 28 lipca 2013

Truskawkowo-budyniowe orzeźwienie

Hej :)
Dzisiaj nowa etykietka- desery :)
W Pl panują upały, więc prezentowany deser będzie idealny dla Was :)
Jest szybki w przygotowaniu a jaki pyszny! Do dzieła:

Składniki:
1. budyń czekoladowy
2. mleko
3. kilka kostek białej i mlecznej czekolady
4. truskawki
5. bita śmietana

Przygotowanie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, tylko nie dodajemy cukru. Gotowy rozlewamy do pucharków do połowy wysokości. Wciskamy w niego kilka kostek białej i mlecznej czekolady ( dlatego cukru już nie trzeba dodawać). Odstawiamy do ostudzenia. Jak ostygnie to układamy truskawki, posypujemy tarkowaną czekoladą i dodajemy bitą śmietanę. Wierzch dekorujemy truskawkami i czekoladą.
 Gotowe!








                                                             Skusiłybyście się?
                                                                          :)

piątek, 26 lipca 2013

Delicious ! sałatka mistrzów :)

Hej :)
Ostatnio robiłam porządek w kuchennej szafce i w moje ręce wpadły puszki z kukurydzą, groszkiem i fasolką. Pomyślałam - może jakaś sałatka? Tylko co dalej do tego? Otworzyłam lodówkę i znalazłam pora i kurczaka. To już coś ;D Pogrzebałam w szafce i odszukałam zupki chińskie. Więc do dzieła! Dziwne składniki, ale sałatka wyszła wyśmienita! Na serio bardzo ją polecam. Jest sycąca i zaskakująca. Spokojnie można ją serwować na obiad czy kolację.
 Do dzieła!

Składniki:
1. pierś z kurczaka
2. 3 zupki chińskie ( chodzi mi o sam makaron)
3. puszka groszku
4. puszka kukurydzy
5. puszka fasolki
6. przyprawa do kurczaka
7. majonez
8. sól i pieprz
9. 3 pory
10. olej

Przygotowanie:
Piersi myjemy, kroimy na kawałeczki i podsmażamy na oleju. Podsypujemy przyprawą do kurczaka. Pora myjemy, odcinamy zieloną część i tę białą kroimy w paski. Kukurydzę, fasolkę i groszek odcedzamy z zalewy. Makaron z zupki chińskiej kruszymy, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Jak zmięknie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wszystko razem wrzucamy do dużej miski, dodajemy majonez, sól i pierz i mieszamy. Sałatki wychodzi na prawdę dużo, spokojnie starczy na wieczór dla 8 osób. Można przed podaniem ją schłodzić. Gotowe!




                                                                     Skusicie się?
                                                                              :)

wtorek, 23 lipca 2013

Idealny sos czosnkowy

Hej :)
Dzisiaj szybki post. Na tapecie idealny, gęsty jak trzeba, sos czosnkowy do frytek, pizzy, grilla itp. Jest pyszny i nie znam osoby, która by go u nas jadła i pogardziła nim ;D
Więc do dzieła!

Składniki:
1. serek na kanapki Twój smak ( w biedronce są)
2. 4 łyżki majonezu
3. 3 ząbki czosnku
4. zioła ( jakie chcecie - ja dodaje koperek)
5. sól i pieprz

Przygotowanie:

Serek mieszamy z majonezem. Jeżeli jest za gęsty trzeba dodać więcej majonezu. Czosnek siekamy bądź przeciskamy przez praskę o bardzo malutkich oczkach. Ja wolę siekać, bo z praski wychodzą duże kawałki i potem jak się na takiego trafi to ogień w gardle gwarantowany :) Wrzucamy go do naszego sosu, dodajemy koperek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Sos gotowy! :)
Bardzo go polecam!:)


Lubicie sosy swojej roboty czy raczej kupujecie gotowe ze sklepów?
:)

piątek, 19 lipca 2013

Schabowy w prażonym słoneczniku

Hej :)
Dzisiaj na tapecie porządny niedzielny obiadek - schabowy w słoneczniku. Skąd pomysł? Robiąc porządek w kuchni znalazłam 2 duże pojemniki łuskanego słonecznika. Co by tu z nim zrobić? Może kotlety i poszło w czyn. Są banalnie proste, ale bardzo intrygujące w smaku. Polecam i bierzemy się do dzieła:

Składniki:
1. mięso schabowe na kotlety
2. 2 garści słonecznika łuskanego
3. jajko
4. bułka tarta
5. olej
6. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy, odkrajamy te białe tłuste części i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Do talerzyka nasypujemy bułkę tartą i słonecznik. Mieszamy to razem. Kotleta maczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce połączonej ze słonecznikiem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Gotowe! :)







wtorek, 16 lipca 2013

Frozen blueberries :)

Hej, nie wiem jak u Was ale u mnie panują dzikie upały i mam już ich dość. Dzisiaj się ratowaliśmy schłodzonym koktajlem z borówek. Szybki i smaczny! A jak orzeźwia :)

Składniki:
1. pół kg borówek
2. mleko
3. cukier
4. kostki lodu

Przygotowanie:
Borówki dokładnie myjemy i blenderujemy. Powoli dodajemy mleko ( ile? zależy na ile szklanek ma być koktajlu). Dodajemy cukru do smaku i wszystko razem miksujemy jeszcze raz. Rozlewamy do szklanek i wrzucamy kostki lodu. Można popijać ;)





Jak radzicie sobie z upałami ? :)


piątek, 12 lipca 2013

Dinner for two

Hej :)
Dzisiaj prezentuję Wam naszą wczorajszą kolację. Zrobiłam bruschettę z wariacją serową. Wyszły pyszne i szybko znikły z talerza!:) Zaczynamy:

Składniki:
1. bagietka
2. 3 ząbki czosnku
3. 5 łyż oliwy
4. sól i pieprz
5. bazylia i oregano
6. pieczarki
7. cebula
8. papryka
9. ser brie
10. ser żółty tarkowany

Przygotowanie:
Robimy sos do posmarowania bagietek: do miseczki nalewamy oliwę, wrzucamy posiekane drobniutko 3 ząbki czosnku, po pół łyżeczce bazylii i oregano. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy wszystko.
Bagietki kroimy na plasterki. Każdą "kromeczkę" smarujemy naszym sosem. 



Układamy na blaszy wyłożonej folią lub papierem.Pieczarki obieramy, kroimy i podduszamy na patelni wraz z posiekaną drobno cebulką. Paprykę kroimy drobniutko. Ser w większe plasterki. Na posmarowane farszem bagietki układamy ser, farsz i posypujemy starkowanym żółtym serem. 


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 10 min ( aż się ser rozpuści). Gotowe! Wyśmienita, niebanalna kolacja dwa dwojga. Czerwone ulubione winko dopełni całości ;D
Smacznego!
                                                                               P.





                                                    Lubicie takie zapiekaneczki ?

wtorek, 9 lipca 2013

Sałatka na upały

Hej :)
Dzisiaj coś lżejszego, akurat na panujące upały :)
Dobrze zmrożona w lodówce nieźle orzeźwia i dodaje energii. Zaczynamy:

Składniki:
1. brokuł
2. pół kg pieczarek
3. 4 jajka
4. ser typu cambert
5. garść słonecznika łuskanego
6. 2 łyż masła
7. wegeta
8. 2 łyż majonezu

Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki, opłukać i ugotować na chrupko ( żeby nie rozgotować). Pieczarki obrać, posiekać w talarki i podsmażyć na maśle. Jajka ugotować na pół twardo ( żeby żółtko nie było do końca ścięte). Ser pokroić w paski. Słonecznik uprażyć na patelni. Gotowe składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać wegety do smaku, majonezu i ponownie wszystko wymieszać. Sałatka gotowa! :)



niedziela, 7 lipca 2013

Grilowana pierś z kurczaka z sałatką

Hej:)
Wczoraj była świetna pogoda na grilla więc prezentuje danie typowo grillowe. Proste i smaczne! Zaczynamy:

Składniki:
1. pierś z kurczaka
2. przyprawy: ostra i ziołowa do grilla
3. sałatka: sałata lodowa, oliwki, pomidor, ogórek, cebula, sos do sałatek

Przygotowanie:
Pierś pokroić na cienkie filety i obtoczyć w przyprawach. Grillować z dwóch stron na rumiano. Sałatka: pomidora, ogórka i cebule pokroić w paseczki. Sałatę umyć dokładnie i porwać na kawałki. Dodać oliwki i wymieszać z sosem. Gotowe!:)



Sezon grillowy w pełni !
:)

piątek, 5 lipca 2013

Por z serem w piersiach

Hej :)
Dzisiaj kolejny przepis z cyklu zawijane piersi kurczaka. Przepis trochę zaskakujący, ale wart wypróbowania. Por nie musi występować tylko w zupie :) Do dzieła:

Składniki:
1. pierś z kurczaka
2. 2 pory
3. 2 plastry sera żółtego
4. 1 jajko
5. bułka tarta
6. łyżka masła
7. olej
8. przyprawa do kurczaka
9. wykałaczki


Przygotowanie:
Piersi myjemy i kroimy na cienkie kotlety. Można je dodatkowo rozbić delikatnie. Pora obieramy, odcinamy zieloną część. Białą kroimy w paseczki i podsmażamy do miękkości na maśle. Jak zmięknie to dodajemy ser żółty. Wszystko doprawiamy i chwile smażymy razem. Kotlety nadziewamy farszem i rolujemy. Spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe :)






Jadłyście coś takiego ? :)

środa, 3 lipca 2013

Pasta na chleb

Cześć !
Kolejny dzień w kraju wiatraków zleciał błyskawicznie. Żeby nie było zbyt łatwo dzień obfitował w różne "uprzejmości" ze strony urzędasów. Ale dajemy rade! :) Najważniejsze, że poruszam się do przodu w zawiłościach formularzowych i mogę pochwalić się swoim osobistym numerem Sofinummer. 
Żeby nie siedzieć na "głodniaka", gdy mąż ciężko pracuje bym miała trochę eurasków na outlety, zrobiłam pastę na kanapki. Bardzo prosta, szybka i najważniejsze: pyszna! Do roboty:

Składniki:
1. 6 jaj
2. papryka
3. 5 rzodkiewek
4. 4 plastry szynki
5. 6 plastrów żółtego sera
6. majonez
7. sól i pieprz

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i ścieramy na tarce. Ser, szynkę, paprykę i rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe!:)
Idealna na Holenderski "pyszny" chleb :D




Smacznego :)

poniedziałek, 1 lipca 2013

Męska Łopatka

Hej, tak jak obiecywałam wracam do kulinarnych postów ( chociaż te ze zdjęciami też będą się pewnie co jakiś czas przewijały). Dzisiaj prezentuje Wam sposób na solidny obiad dla faceta. Porządny kawał mięcha :) W roli głównej łopatka i moja ukochana surówka z pora i marchewki. Bierzemy się do roboty!

Składniki:
1. 1kg łopatki
2. ziemniaki
3. 2 pory
4. 4 marchewki
5. 3 łyżki majonezu
6. sól i pieprz
7. olej
8. 2 cebule
9. pół szklanki wody

Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso z każdej strony by zrobiło się białe. Następnie dolewamy pół szklanki wody i trochę oleju i dusimy pod przykryciem pół godziny. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulkę i dalej dusimy, aż mięsko będzie się samo rozpływało w ustach. Przyprawiamy do smaku. Gotowe!
To teraz surówka:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Pora dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Przyprawiamy, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Gotowe!:)
Muszę powiedzieć, że to jest moja ulubiona surówka i polecam ją każdemu!
Smacznego!