Hej :)
W końcu Święta zagościły i na moim blogu. Jak Wam się teraz podoba? :)
Dzisiaj przychodzę z pomysłem na coś słodkiego. Jako że mój mąż miał urodziny w tym tygodniu, zmuszona byłam do popełnienia jakiegoś tortu. Postawiłam na kakaową klasykę. Przekładańca ale trochę ze zwariowanym nadzieniem - żeby nie było nudno. Wyszło zjadliwe, słodkie małe co nie co. Smakiem przypomina Kopiec kreta. Zapraszam!
Składniki:
1. na ciasto: 6 jaj
szklanka mąki tortowej
szklanka ziemniaczanej mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
6 łyżek oleju
2. budyń śmietankowy
3. szklanka mleka
4. płatki czekoladowe
5. 3 banany
6. dżem brzoskwiniowy
7. 2 tabliczki mlecznej czekolady
8. bita śmietana i wisienki do dekoracji
9. masło
Przygotowanie:
Jajka połączyć z cukrem mikserem. Kolejno dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać kakao i olej. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę wlać to okrągłej formy i piec około 40 min w temperaturze 180 stopni. Budyń przygotować i wystudzić. Następnie zmiksować go z masłem i płatkami czekoladowymi. Wystudzony biszkopt pokroić na 3 części ( najprościej nitką do zębów! ). Pierwsza warstwę posmarować dżemem brzoskwiniowym i ułożyć na tym pokrojone w plasterki banany. Drugą warstwą będzie nasz zmiksowany budyń. Na samą górę wylać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Posypać płatkami czekoladowymi i wstawić na noc do lodówki. Podawać z bitą śmietaną i wisienkami. Kto co ma i jak lubi :) Smacznego!
Lubicie torty?
pyszności <3
OdpowiedzUsuńpotrafisz każdą dietę rozwalić tymi smakołykami he, he, he:) pychota :*
OdpowiedzUsuńTobie szczególnie się należy Moniś :)
UsuńWow! Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńPyszne połączenie smaków! Wszystkiego najlepszego dla męża!
OdpowiedzUsuńdziekuje! :)
UsuńJaki mniamniuśny ten tort. Achhh zjadłabym. ;)
OdpowiedzUsuńOczami jem tę słodkość:)
OdpowiedzUsuńza tortami nie przepadam bo zazwyczaj są mdlące, aczkolwiek te orzeźwiające, lekkie i z kwaskową nutą bardzo lubię:) ja dziś zaczynam wypiekowe szaleństwo:D
OdpowiedzUsuńto dokładnie tak jak ja :)
Usuń