Etykiety

środa, 19 marca 2014

Szarlotka z migdałami

Hej!
Dawno nie wstawiałam przepisu na ciasto. Więc dzisiaj szybko to nadrabiam. Szarlotka ( czy kto jak woli - jabłecznik ) z migdałami. Prosto, tanio i pysznie. Czyli tak jak lubię :)


Składniki:
1. kostka margaryny
2. 4 jajka
3. 2 szklanki mąki
4. łyżeczka proszku do pieczenia
5. szklanka cukru pudru
6. 5 dużych jablek
7. płatki z migdaów
8. cukier waniliowy
9. na kruszonkę:  1/3 kostki masła
                             szklanka cukru
                             cukier waniliowy
                             3/4 szklanki mąki


Przygotowanie:

Robimy kruszonkę: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy. Robimy "kulkę" i wstawiamy do zamrażarki. Robimy ciasto: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i czekamy aż ostygnie. Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do miski. Wsypujemy cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Ciasto będzie dosyć gęste. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Następnie wylewamy na nią jakieś 3/4 ciasta. Na to układamy starte jabłka i posypujemy migdałami. Na to kolejna warstwa ciasta, które nam zostało i znowu posypujemy migdałami. Wyciągamy kruszonkę z zamrażalnika i ścieramy ją na tarce o dużych oczkach.Posypujemy tym ciasto. I ostatnia warstwa migdałów. Pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na ciepło z lodami lub ulubioną konfiturą i herbatką :)

Smacznego!





                                                                                   :)

13 komentarzy:

  1. Dziś to piekę! Tylko powiesz mi na jaką blaszkę jest to porcja?

    OdpowiedzUsuń
  2. moja okragła ma średnice około 26 cm :)
    ale jak masz taka prostokątną forme to spokojnie mozesz w niej tez to ciasto piec :) będzie troszke niższe tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow :) dużo jabłeki migdały :) kusisz Paula :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... uwielbiam szarlotkę :)
    Z migdałami nigdy nie jadłam... jeszcze :)
    Wygląda przepysznie, więc czy pierwszej okazji na pewno ją zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o mamo - uwielbiam szarlotkę ;) Tylko smaka mi zrobiłaś ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki widok mnie rozczula. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)