Etykiety

piątek, 14 marca 2014

Ciasto francuskie nadziewane szpinakiem i nie tylko :)

Hej :)
Idzie wiosna a z nią długo oczekiwane grille.... :)
Nie macie pomysłu co można podać jako dodatek do np: piwa? oprócz kiełbaski, karkówki itp. Ja mam pomysł na "zagryzkę" idealną. Nadziewane sakiewki z ciasta francuskiego. Moje są ze szpinakiem i fetą oraz z papryka, cebulką i fetą. 
Zapraszam! :)



Składniki:
1. 2 opakowania ciasta francuskiego
2. opakowanie sera feta
3. 0,5 kg szpinaku
4. mała cebulka
5. czerwona papryka
6. łyż masła

Przygotowanie:

Foremki na babeczki wysmarować masłem. Ciasto francuskie pociąć na 6 kwadratów. Ułożyć w foremkach ( jak na zdjęciu). Szpinak usmażyć na maśle. Paprykę, cebulkę i fetę pokroić w kosteczkę. Nadziewamy sakiewki: jedne szpinakiem i fetą, drugie cebulką, papryką i fetą. Rożki zawijamy i dokładnie sklejamy je ze sobą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 min. Można podawać z keczupem lub sosem czosnkowym. 
Smacznego! :)





10 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam podobne ze szpinakiem - ale nie wpadłam na to żeby użyć foremki na babeczki. Na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też nie wpadłam na to, żeby robić sakiewki w babeczkowych foremkach. Już nie będę miała problemu z tym, że mi się ciasto w trakcie pieczenia rozłazi. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. obie wersje do mnie trafiają:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Ciasto francuskie mam w lodówce, jeszcze tylko składniki na farsz i będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. musze jutro kupić ciasto francuskie ale mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)