Hej:)
Jaka u Was pogoda? U mnie zapowiadają na sobotę 20 stopni! :) Idzie wiosna, czas posadzić kwiatki na balkonie :)
Dzisiaj prezentuje Wam pomysł na obiad.
Szczerze mówiąc hit tego tygodnia u mnie w domu. Delikatne kopytka, polane przepysznym sosem z nutką koperku. Kto chętny na porcję?
Składniki:
1. 8 ziemniaków
2. 2 szklanki mąki
3. 1 jajko
4. sól
na sos:
1. 400 ml śmietany 30%
2. opakowanie szynki parmeńskiej
3. 3 cebule białe
4. garść koperku
5. pieprz
6. łyżka masła
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po wystygnięciu przeciskamy je przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeżeli dalej się klei do dłoni, należy podsypać więcej mąki. Gotowe ciasto dzielimy na porcje. Z każdej formujemy wałek, spłaszczamy go dlonią i wycinamy kopytka. Jak na zdjęciu :
Gotowe kopytka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, na złoty kolor z dwóch stron. Teraz sos: szynkę i cebulkę kroimy w kostkę. Na patelnie wrzucamy łyżkę masła i na nim podsmażamy nasze składniki. Następnie dodajemy śmietanę. Mieszając dodajemy koperek. Sos będzie gotowy, gdy śmietana zredukuje się o połowę. ( można dodać łyżeczkę mąki - wtedy sos będzie gęstszy).
Gotowym sosem polać kopytka i można konsumować.
Smacznego!:)
To moj smak z dzieciństwa :)
Na pewno spróbuję! Uwielbiam kopytka. :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na odmienną wersję kopytek:)
OdpowiedzUsuńkopytka to też moje smaki z dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Ten sos wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie smażyłam kopytek. Super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńSmażone są bardzo dobre;) Tak samo kluski smażone:) Ja wolę kluski:)
OdpowiedzUsuńO jaaaaaaaaa, przez Ciebie o tej godzinie muszę jechac do sklepu :P
OdpowiedzUsuń