Etykiety

piątek, 7 marca 2014

Kopytka w śmietankowym sosie z szynką parmeńską i koperkiem

Hej:)
Jaka u Was pogoda? U mnie zapowiadają na sobotę 20 stopni! :) Idzie wiosna, czas posadzić kwiatki na balkonie :)
Dzisiaj prezentuje Wam pomysł na obiad. 
Szczerze mówiąc hit tego tygodnia u mnie w domu. Delikatne kopytka, polane przepysznym sosem z nutką koperku. Kto chętny na porcję?


Składniki:
1. 8 ziemniaków
2. 2 szklanki mąki
3. 1 jajko
4. sól

na sos:
1. 400 ml śmietany 30%
2. opakowanie szynki parmeńskiej
3. 3 cebule białe
4. garść koperku
5. pieprz
6. łyżka masła

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po wystygnięciu przeciskamy je przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeżeli dalej się klei do dłoni, należy podsypać więcej mąki. Gotowe ciasto dzielimy na porcje. Z każdej formujemy wałek, spłaszczamy go dlonią i wycinamy kopytka. Jak na zdjęciu :


Gotowe kopytka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, na złoty kolor z dwóch stron. Teraz sos: szynkę i cebulkę kroimy w kostkę. Na patelnie wrzucamy łyżkę masła i na nim podsmażamy nasze składniki. Następnie dodajemy śmietanę. Mieszając dodajemy koperek. Sos będzie gotowy, gdy śmietana zredukuje się o połowę. ( można dodać łyżeczkę mąki - wtedy sos będzie gęstszy).
Gotowym sosem polać kopytka i można konsumować.
Smacznego!:)





                                                      To moj smak z dzieciństwa :)

7 komentarzy:

  1. Na pewno spróbuję! Uwielbiam kopytka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na odmienną wersję kopytek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kopytka to też moje smaki z dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! Ten sos wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie smażyłam kopytek. Super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smażone są bardzo dobre;) Tak samo kluski smażone:) Ja wolę kluski:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jaaaaaaaaa, przez Ciebie o tej godzinie muszę jechac do sklepu :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)