Etykiety

piątek, 19 lipca 2013

Schabowy w prażonym słoneczniku

Hej :)
Dzisiaj na tapecie porządny niedzielny obiadek - schabowy w słoneczniku. Skąd pomysł? Robiąc porządek w kuchni znalazłam 2 duże pojemniki łuskanego słonecznika. Co by tu z nim zrobić? Może kotlety i poszło w czyn. Są banalnie proste, ale bardzo intrygujące w smaku. Polecam i bierzemy się do dzieła:

Składniki:
1. mięso schabowe na kotlety
2. 2 garści słonecznika łuskanego
3. jajko
4. bułka tarta
5. olej
6. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy, odkrajamy te białe tłuste części i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Do talerzyka nasypujemy bułkę tartą i słonecznik. Mieszamy to razem. Kotleta maczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce połączonej ze słonecznikiem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Gotowe! :)







12 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się Twoja wersja schabowego! Następnym razem, gdy będę go robiła, to na pewno z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow. Pierwszy raz widze, zeby robic paanierke ze slonecznika. Ale powiem ze interesujace polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie nietypowe, ale słonecznika lubię, więc pewnie by mi zasmakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego schabowego to bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Generalnie nie cierpię kotletów schabowych i nie jem ich od chyba 8 lat, dlatego z tego obdarłabym jedynie panierkę, bo apetycznie wygląda z tymi ziarenkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no to wiem co mam jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)