Hej:)
Fajnie, że pomysł na nową zakładkę Wam się spodobał. Dzisiaj prezentuje mój ulubiony sos do makaronu. Niby beszamelowy, ale zrobiony po mojemu z dodatkami. Może przypominać carbonarę. Jest gęsty, smakowity i bardzo sycący. Do dzieła!
Składniki:
1. makaron penne
2. szynka lub boczek ( około 200 gram )
3. 2 cebule
4. ser typu cambert
5. 4 łyżki masła
6. 2 szklanki mleka
7. pietruszka
8. sól i pieprz do smaku
9. 3 łyż mąki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aldente. Szynkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie masła. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do szynki i razem podsmażamy do miękkości. Robimy sos: do garnka wlewamy mleko. Czekamy, aż będzie już prawie się gotowało i dodajemy masło. Mieszamy cały czas, aż się rozpuści. Do kubeczka wlewamy troszkę naszego wywaru i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż nie będzie grudek. Dodajemy do sosu. Ostatni składnik czyli ser. Kroimy go na kawałki i wrzucamy do sosu. Pozostało nam mieszać, aż się rozpuści i zagęści nam całość. ( Prawdopodobnie zostaną Wam skórki z sera - ale to nie problem, później na talerzu będziecie ich szukać z przyjemnością ). Do smaku doprawiamy i dodajemy pietruszkę. Gotowe!:)
Jak widać, to danie można konsumować podane w sposób elegancki, lub jak mój mąż - wymieszać wszystko razem w garnku i pałaszować już połączone :)
P.S. czerwone wino pasuje do tego dania :)
ahhh uwielbiam taki <3
OdpowiedzUsuńLooks so good!)))
OdpowiedzUsuńmy blog->Baby’s On Fire
thx :)
UsuńWygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńMakarony uwielbiam z każdym sosem!
pycha ;D
OdpowiedzUsuńchociaż nie przepadam za sosem beszamelowym,
ale na to bym się skusiła ;D
apetyczny i szybki obiad, w dodatku z moim ulubionym serem:)
OdpowiedzUsuńZa samym beszamelem nie przepadam. Ale ten sos wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńto taki podrobiony beszamel :)
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie! Choć elegancka wersja jest niezwykle estetyczna to wybieram wersję Twojego męża i mieszam wszystko razem, wtedy za każdym kęsem mogę delektować się pysznym sosem :)
OdpowiedzUsuńojjj tak :)
UsuńRobiłam ostatnio coś podobnego, tylko znalazłam to pod nazwą carbonara, ale też było mega! :D
OdpowiedzUsuńoryginalna carbonara wymiata!:)
Usuńoj zjadłabym taki sosik:) nigdy nie robiłam takiego, robię raczej pomidorowe, więc warto coś zmienić i spróbować czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuńpewnie ze warto!:)
Usuńmm ale pysznie, aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńdziekuje:)
Usuńna dniach będę próbować robić to jedzonko. :):) dawaj więcej łatwych przepisów dla młodej pani domu ::)
OdpowiedzUsuńPrzeglądam właśnie Twoje przepisy i muszę się przyznać, że są cudowne - a ten NA PEWNO wypróbuję i to już niedługo bo uwielbiam makarony z sosami :) :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA na którym etapie dodajemy do sosu podsmażony boczek/szynkę i cebulę? Będę to dzisiaj robić! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
maxwelka