Dzisiaj zdradzę Wam nasz sekret, jak zrobić najpyszniejsze pod słońcem gołąbki. Są aromatyczne, delikatne i same się rozpuszczają w ustach :) Wbrew pozorom nie są trudne w wykonaniu. Zaczynamy:
Składniki:
1. kg mięsa z łopatki
2. 2 cebule
3. 1 torebka ryżu
4. pieprz i sól
5. kapusta
6. łyżka mąki
7. śmietana 18%
8. przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Mięso zmielić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ugotowany ryż. Przyprawić i wszystko dokładnie wymieszać. Do dużego garnka wlać wodę i do gotującej się włożyć kapustę ( wyciąć głąba). Gotować aż liście będą miękkie. Rozdzielić i ostudzić je. Nakładać farsz na liście i formować gołąbki. W garnku zagotować wodę z przyprawami i układać gołąbki. Gotować tak około godziny. Teraz robimy sos : przecier pomidorowy mieszamy z 2 szklankami wody, dodajemy łyżkę mąki i zabielamy śmietaną ( na oko jak kto lubi). Polać gotowe gołąbki przygotowanym sosem. Gotowe!:)
Pozdrawiam
P. :)
Lubicie gołąbki ? :)
mmm.. uwielbiam gołąbki *.*
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na gnocchi ;)
A za mną tak gołąbki chodzą... tylko robić mi się nie chce;p
OdpowiedzUsuńjak dawno nie jadałam gołąbków:) wyglądają mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńOsz kurczę, ale mi zrobiłaś smaka!! :(
OdpowiedzUsuńja uwielbiam gołąbki, moja babcia robi przepyszne! pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńja nie pamiętam kiedy jadłam gołąbki? czas na nie...
OdpowiedzUsuńoj czas!:)
Usuńsmacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńmoja babcia takie robi:)
OdpowiedzUsuńalez bym zjadla... nigdy sie nie odwazylam ich zrobic, a zawsze chcialam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
gołąbki lubię ale tylko gdy są dobrze zrobione i jestem na etapie poszukiwań idealnego przepisu:P
OdpowiedzUsuńUwielbiałam takie gołąbki, zwłaszcza z dodatkiem ketchupu, do czasu kiedy nie przestałam jeść mięsa... ale te z kaszą też są w miaarę dobre ;D
OdpowiedzUsuńjeny jak ja kocham gołąbki ^^ dawno ich nie jadłam
OdpowiedzUsuń