Etykiety

sobota, 16 sierpnia 2014

Blok czekoladowy

Hej :)
Dzisiaj prezentuje wam przepis na wspaniały smak mojego dzieciństwa - blok czekoladowy. Do tej pory pamiętam jak byłam mała, a mama z pomocą mojego starszego brata go robili. A ja czekałam aż dostanę łyżkę do wylizania - i którą walczyłam z siostrami :)
Blok jest pyszny, bardzo czekoladowy i ukryte są w nim kolorowe bakalie i orzechy. 
Serdecznie zapraszam!

Składniki:
1. 2 kostki margaryny
2.  1 szklanka wody
3. 3 szklanki cukru
4. 8-10 łyżek kakao
5. 1 kg mleka w proszku
6. bakalie i herbatniki ( herbatników około 600g, morele suszone, żurawina, orzechy laskowe i migdały). 
7. Mąż lub chłopak z silną ręką

Przygotowanie:
Wodę, cukier i margarynę zagotować. Bakalie pokroić w kosteczkę, herbatniki pokruszyć ( albo zmielić w maszynce). Kakao i mleko w proszku razem wymieszać. Mieszając wlewać zagotowaną wodę z pozostałymi składnikami. I tutaj następuje walka z czasem i potrzebna jest męska ręka. Do masy dodawać stopniowo herbatniki i bakalie. Należy szybko wszystko razem wymieszać, ponieważ masa bardzo szybko zastyga i wtedy niemożliwe jest równomierne wymieszanie składników. Gotową masę wylać do keksówki i jak wystygnie należy ją wstawić do lodówki bądź zamrażarki. Można udekorować wiórkami kokosowymi. 
Palce lizać! :)











                                                    Jadłyście kiedyś takie cudo ? :)

14 komentarzy:

  1. Lubię, ale tylko kawałek zjem bo zazwyczaj mnie mdli po nich.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego bloku nigdy nie jadłam. Wygląda obłędnie. Chętnie bym taki solidny kawałek zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Meeeega słodki przysmak ;) Ciocia Zakonnica dodaje to bloku jeszcze wafle na spód i boki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam :) I jest bardzo pyszny , mocno słodki , ale i tak uwielbiam blok czekoladowy!

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko *.* mniam mniam mniam!

    zapraszam na pesto po polsku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mega słodki smak dzieciństwa, teraz praktycznie go nie robię.

    OdpowiedzUsuń
  7. co do wkręconych - podobali się czy raczej nie? :)

    a blok wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. moja mama robi taki, ale bez dodatków,mnie nie smakuje, chociaż Twój bardzo zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)