Etykiety

niedziela, 27 lipca 2014

Bułeczki z marmoladą

Hej :)
Dzisiaj na tapecie łatwe w przygotowaniu bułeczki. Są puszyste i mięciutkie. Można je robić z różnym nadzieniem. U mnie tradycyjnie z dżemem wiśniowym. 
Zapraszam do wykorzystania przepisu!

Składniki:
1. 6 jajek
2. 1 kg mąki
3. 10 dag drożdży
4. szczypta soli
5. pół kostki margaryny
6. dżem do nadziania
7. 3/4 szklanki cukru
8. 5 łyżek mleka

Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem. Robimy rozczyn ( drożdże zalać 5 łyżkami ciepłego mleka oraz dodać 2 łyżki czubate mąki. Wszystko razem wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia). Do wyrośniętego  rozczynu dodawać stopniowo mąkę i jajka. Na koniec dodać przestudzony, rozpuszczony tłuszcz. Wszystko razem połączyć, dodać sól i odstawić elastyczne ciasto do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości pięści. Rozwałkowujemy, nadziewamy i zalepiamy jak pierogi. Rozcinamy brzegi. Jak podrosną to układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 min w 180 stopni. Można podawać je z cytrynowym lukrem ( 1 białko rozcieramy z 1,5 szklanki cukru - żeby była konsystencja gęstej śmietany, na koniec dodajemy soku z cytryny). Smacznego! :)





                                                                Miłego wieczorku! :)

8 komentarzy:

  1. na pewno są pyszne :P

    ps. a u mnie? STYLIZACJA ZA GROSZE! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wyglądają :) dla mnie bez lukru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I weź tu człowieku ogranicz słodkie, jak tu takie cuda. Chyba nie będzie w tym nic dziwnego, jak napiszę, że koniecznie muszę kupić drożdże. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super te "grzebienie":) z chęcią spróbuję Twojego przepisu, bo uwielbiam drożdzowe ciasta i bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmniaaaa! matko! jakie dobre! jak zgłodniałam! uciekam do kuchni!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)