Hej, u Was też zawitała na "amen" wiosna?
U mnie właśnie termometr wskazuje 23 stopnie :D
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na calzone. Bardzo proste ciasto z nadzieniem, zapiekane w piekarniku. Nie wiem jak Wy, ale będąc w Polsce zawsze staram się zachaczyć do Sphinks'a . Oni podają tam pyszne, chrupiące bułeczki. Bardzo podobne smakiem do chlebka pita.
I te calzone mi to przypomina właśnie :)
Chociaż wygląda jak wielki pieróg. Pyszny pieróg! :)
Składniki:
1. na farsz : pierś z kurczaka, brokuł, ser żółty w plastrach, keczup
2. na ciasto: 1/2 szklanki mleka, 60 dag mąki tortowej, jajko, 4 dag drożdży, 1/2 kostki margaryny, sól i cukier
3. oliwa i świeża bazylia
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę lub w paski. Podsmażamy na złoto na patelni i dodajemy brokuła pokrojonego w różyczki. Smażymy chwilkę. Robimy ciasto: wszystkie składniki mieszamy razem, ugniatamy zwarte ciasto. Dzielimy na na mniejsze kulki i każda rozwałkowujemy. Smarujemy keczupem i nakładamy farsz. Na niego plasterki sera żółtego. Zalepiamy rogi ciasta tak jak przy robieniu pierogów. Na koniec układamy je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy oliwą i posypujemy świeżą bazylią. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 min.
Pozdrawiam wiosennie :)
Planuję je zrobić! Ale w wersji na słodko ;)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)
Usuńpysznie wygląda, a że lubimy pierogi to i pewnie na podobny się skuszę:)
OdpowiedzUsuńMNIAM! ja wolę z mielonym CHYBA bo tak ejszcze nie jadłam. a jest brokułek <3
OdpowiedzUsuńpierwszy raz robiłam, nastepne beda z mielonym ;D
UsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zapiekane pierogi :) Przepis na ciasto jest prosty, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńLubię wszystkie pierogi, ale te zapiekane wiodą prym. :)
OdpowiedzUsuńO rany, a wiesz ze ja nigdy w zyciu kalzone nie robilam? az wstyd sie przyznac....
OdpowiedzUsuńMarcelowi by pewnie posmakowały ;D
UsuńWpadłam zaproszona na pieroga i częstuję się, bo wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
Usuńmałe pyszności!:) chce taką:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je robić, choć mam ciut inny przepis!
OdpowiedzUsuńAle jest boskie ;)
ummmm wygląda wyśmienicie
OdpowiedzUsuńdziekuje :)
UsuńPorywam jednego!!! yyy...albo dwa:)
OdpowiedzUsuńhi hi :)
UsuńSą przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam, mega pyszne :D
OdpowiedzUsuńOj zjadłoby się, zjadło, nadzienie pyszne, a pieróg pierwsza klasa :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pysznosci:) i w srodku moje ulubione mięsko :*
OdpowiedzUsuńwydaje sie proste do zrobienia..I pyszne :)
OdpowiedzUsuń