Etykiety

czwartek, 13 lutego 2014

Wiejski paluch - zapiekanka



Hej , u mnie straszna pogoda. Zimy nie ma ale jest za to jesień. 
Codziennie pada deszcz i strasznie wieje wiatr. 
Myślałam co by tu zrobić na kolację. Tak na ciepło i chrupiąco.
 I wymyśliłam „wiejskiego palucha”. W sumie to co znalazłam w lodówce. 
Wyszło pycha! 
Zapraszam po przepis!
 :)



Składniki:

       Na ciasto:
0,5 kg mąki
10 dag drożdży
Szczypta soli i cukru
3 łyżki oleju
Szklanka wody

       Farsz:
Podsuszana kiełbasa ( ja mam myśliwską)
Mozzarella
Kabanosy z salami
Cebula
Pół puszki kukurydzy
Ser żółty
Papryka zielona


Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy cukier i sól. Mieszamy rozczyn z 8 łyżkami mąki i wody ( tak by wyszła konsystencja ciasta naleśnikowego). Odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy to rozczynu resztę mąki i olej.  Dokładnie wyrabiamy ciasto. Jak się klei to dodajemy mąki, jak za twarde to wody. Ciasto wałkujemy na grube paski. Kładziemy je na papier do pieczenia. Nakładamy nasz farsz. ( wszystkie składniki kroimy w kostkę). Mozarelle układamy na samej górze i posypujemy startym  żółtym serem.  Paluchy zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do  180 stopni, około  45 min. 
Kolacja gotowa!





 P.S. Udanych Walentynek :)

4 komentarze:

  1. Ale mi narobiłaś smaka :D ale dzisiaj to mój brzuch jest pełny, aż czuję jak mi się tam przewraca :D

    OdpowiedzUsuń
  2. na takiego palucha to każdy by się skusił, sczzególnie po dniu w pracy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje serdecznie za każdy komentarz :)