Etykiety

czwartek, 29 sierpnia 2013

Sezon na kabaczka

Hej :)
Dzisiaj prosty i bardzo szybki przepis jak można zrobić "kabaczkowe" krążki. Są smaczną i ciekawą formą podania tego warzywa. Zaczynamy :)

Składniki:
1. kabaczek
2. jajko
3. bułka tarta
4. przyprawa curry
5. sól i pieprz
6. olej do smażenia

Przygotowanie:
Kabaczka obieramy ze skórki. Kroimy w krążki. Do bułki tartej dodajemy curry, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie wszystko. Plasterki maczamy w jajku, następnie w naszej panierce. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.Do bułki tartej możemy dodawać dowolną przyprawę, zmieniając smak kabaczków ( np. paprykę czy chili ).




 Lubicie kabaczki ? :)

sobota, 24 sierpnia 2013

Chinese food

Hej:)
Trochę minęło od ostatniego posta, ale praca mnie pochłonęła doszczętnie. Wracam z oryginalnym przepisem na chińszczyznę. Tani, łatwy w przygotowaniu a ma tak zaskakujący smak. Kto lubi "kolorową" kuchnię orientalną znajdzie w tym daniu swój ideał. Do dzieła!


Składniki:
1. pierś z kurczaka
2. makaron sojowy ( 100 g lub więcej )
3. 4 marchewki
4. 3 cebule
5. fasolka szparagowa ( według uznania )
6. sos sojowy
7. sól i pieprz

Przygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki - lekko podgotować. Mięso umyć i pokroić w paski. Usmażyć. Cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Fasolkę ugotować na pól twardo. Makaron sparzyć wrzątkiem ( według instrukcji na opakowaniu). Cebulkę lekko zeszklić i dodać marchewkę, żeby się podsmażyła. Następnie dodajemy kurczaka, makaron i fasolkę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy około 3 łyżki sosu-według uznania. Sos sojowy doda nam orientalnego smaku, ale też zabarwi potrawę na ciekawy brunatny kolorek :).
 Na koniec przyprawiamy do smaku.




Lubicie chińskie żarcie?
:)

niedziela, 18 sierpnia 2013

Mus czekoladowy - niebo w gębie :)

Hej :)
Dzisiaj prezentuję Wam niebiański mus czekoladowy. Gęsty, słodki ... a co tu będę się rozpisywać! Same zróbcie to się przekonacie :). Do dzieła!


Składniki:
1. 300 ml śmietany kremówki 30%
2. 2 jajka
3. 2 łyżki cukru
4. 2 gorzkie czekolady
5. bita śmietana
6. dekoracje ( u mnie banany i czekoladowe pałeczki)


Przygotowanie:
Czekolady połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej ( np: ułożyć je na talerzyku i postawić go na garnku z gotującą się wodą tak by nie dotykał on wody). Śmietanę ubić na sztywno. Z dwóch żółtek i cukru zrobić kogiel-mogiel. Gdy ostygnie rozpuszczona czekolada, należy ją delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną i koglem-moglem. Powstanie zwarta, gęsta masa. Przed podaniem, trzeba ją schłodzić około 3 godzin w lodówce. Podawać z owocami i bitą śmietaną. Znakomicie smakuje polana kwaskowatym musem owocowym. 






Podoba Wam sie mój deserek ? 
:)

środa, 14 sierpnia 2013

Schabowe bitki z puree z ziemniaczków

Hej :)
Ostatnio pojawiają się rzadziej przepisy, ale musicie mi to wybaczyć - praca mnie pochłania na całego. Dzisiaj nadrabiam braki i serwuje na obiad bitki schabowe. Podane z puree ziemniaczano-maślano-koperkowym i moją ulubioną surówką z pora i marchewki. Do dzieła!

Składniki:
1. kawałek schabu ( w zależności na ile osób)
2. listki laurowe 4
3. ziele angielskie
4.olej do smażenia
5. 3 łyżeczki masła
6. koperek
7. natka pietruszki

Przygotowanie:

Schab umyć i pociąć tak jak na kotlety. Potem pociąć je jeszcze raz ale na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso na rumiano. Pamiętajcie, żeby smażyć tylko po kilka na raz, żeby nie nachodziły na siebie,  bo wtedy zrobi się paćka z nich :). Następnie obsmażone kawałki przekładać do garnka. Zalać 2 szklankami wody, dodać ziele angielskie, listki laurowe i dusić na małym ogniu koło godziny - aż mięsko będzie miękkie. W razie potrzeby dodać wody. Sos, który powstanie można zabielić śmietaną i zagęścić mąką. Jak już będzie miękkie mięsko dodać pietruszkę. Puree z ziemniaków zrobiłam tak: ugotowane ziemniaczki "rozciapkałam" tłuczkiem. Dodałam 3 łyżeczki masła i koperek. Wszystko razem wymieszałam dokładnie i gotowe. Można podawać.





Smacznego!
Lubicie takie typowo rodzinne obiadki ?
:)
 

niedziela, 11 sierpnia 2013

Rocznicowy shake

Hej :)
Dzisiaj świętowaliśmy naszą pierwszą rocznicę ślubu. Po powrocie do domu zaserwowałam dla ochłody takiego a'la shake'a. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Zaczynamy:

Składniki:
1. 5 bananów
2. mleko
3. bita śmietana
4. czekolada

Przygotowanie:
Banany zmiksować w blenderze, zostawiając kilka plastrów do ozdoby. Dodać mleko ( około 2-óch szklanek) i dokładnie razem wymieszać blenderem. Można osłodzić cukrem jak ktoś lubi słodkie deserki. Podawać schłodzone z bitą śmietaną i kawałkami czekolady z bananami.
 Gotowe! :)




Może się skusicie?
:)

środa, 7 sierpnia 2013

Pierś kurczaka pod pierzynką z mozzarelli

Hej :)
Dzisiaj pomysł na obiad lub kolacyjkę dla dwojga. Ja podałam z frytkami z powodu braku czasu, ale polecam podawać to danie z ziemniakami z piekarnika. Pierś z rozpuszczoną mozzarella, posypana świeżą bazylią - taki banał ale jaki pyszny! Zaczynamy:

Składniki:
1. pierś z kurczaka
2. mozzarella
3. pomidor
4. świeża bazylia
5. oliwa do smażenia
6. sól i pieprz

Przygotowanie:
Pierś myjemy i odcinamy te białe włókna. Dzielimy na 2 części. Oprószamy solą i pieprzem i smażymy na bardzo malutkim ogniu na oliwie. Co chwila zmieniamy stronę smażenia. Po kilku minutach nakładamy na pierś plastry pomidora i na nie mozzarelle. Przykrywamy pokrywką. Smażymy do chwili aż ser się rozpuści. Jeżeli boicie się, że mięso się przypali to wstawcie je do piekarnika na 5 min. Gotową pierś posypać bazylią i można pałaszować! :)
Smacznego!




Jak Wam się podoba?
:)

sobota, 3 sierpnia 2013

Broccoli con Pollo

Hej :)
Dzisiaj na tapecie danie obiadowe lub kolacyjne. Jak kto woli :) Przepyszny, aromatyczny sos brokułowy z kurczakiem podany z makaronem. Danie proste a tak pyszne! Zaczynamy:

Składniki:
1. pierś z kurczaka
2. brokuł duży
3. czosnek 4 ząbki
4. oliwa do smażenia
5. śmietana 30%
6. makaron
7. sól i pieprz
8. świeża pietruszka

Przygotowanie:

Brokuła pokroić na większe kawałki i zblanszować. Piersi z kurczaka pokroić na paski i podsmażyć na oliwie. Czosnek posiekać w malutkie kawałeczki i podsmażyć na oliwie, uważajać by go nie przypalić bo będzie gorzki. Piersi wraz z czosnkiem wymieszać razem na patelni. Dodać brokuła i zalać śmietaną. Dusić parę minut. Pod koniec dodać pietruszkę i polać przygotowanym sosem makaron ugotowany al-dente. Do dania pasuje czerwone winko :)
Smacznego!






Lubicie sosy do makaronów? 
:)